top of page

"Jungla" dietelor: care dieta este cea mai bună?

 

Caracteristicile celor mai cunoscute diete

In fiecare an iese o noua dieta, unele cu principii bune, altele cu efecte periculoase asupra sanatatii. Să vedem împreună câteva dintre cele mai cunoscute diete și principalele lor caracteristici.


Dieta

Caracteristici principale

Explicaţie

Dieta low-carb (conținut scăzut de carbohidrați și conținut ridicat de proteine, atât animale, cât și vegetale)

Restricție foarte marcată a aportului de carbohidrați din toate sursele care este practic sub nivelul minim de referință (45% din totalul de calorii) stabilit de LARN, dar nu de natură să provoace cetoză.

Dietele bogate în proteine ​​se bazează pe două ipoteze principale: 1) o parte din energia furnizată de proteine ​​este dispersată sub formă de căldură (termogeneză indusă de alimente) într-o măsură mai mare decât dispersia legată de alți macronutrienți energetici; 2) proteinele au o putere de satie mai mare. Prin urmare, combinația acestor doi factori facilitează reducerea aportului de calorii. Efectul de slăbire este cu siguranță acolo, dar aderența pe termen lung este foarte scăzută.

Dieta Ketogenică (aportul de carbohidrați suficient de scăzut pentru a induce cetoza)

Aportul de carbohidrați ar trebui sa fie mai mic decât <50gr/zi. Reproduce cetogeneza tipică "dietei prin tub” fără poziționarea tubului, care este pur și simplu o cale de acces pentru administrarea unei formulări proteice care induce cetogeneza. Include dieta Atkins, tisanoreica și primele faze ale Dukan. Este adesea și hiperlipidic.

Cetoza determină o stare de greață perpetuă indusă de subprodușii care sunt eliberați în timpul metabolismului în absența carbohidraților. Cu alte cuvinte, "intoxicația cronică" este indusă pentru a-și exploata efectul anti-apetit. Ar trebui să fie un tratament pe termen scurt, efectuat sub supraveghere medicală atentă pentru monitorizarea parametrilor sanguini (de exemplu, profilul lipidic). Scăderea în greutate este cu siguranță observată, dar nu este implementată nicio strategie care să afecteze comportamentele alimentare care au dus la excesul de greutate.

Dietă low-fat (conținut scăzut de grăsimi)

Aceste diete se caracterizează în special prin restricția aportului de grăsimi indiferent de sursa lor.

Au fost create în esență ca diete terapeutice pentru modularea profilului lipidic (scăderea colesterolului și a trigliceridelor din sânge). Acest efect este destul de bine documentat. Eficacitatea slăbirii depinde de amploarea pierderii restrictie calorica in consecinta.

Diete cu indice glicemic scăzut

Accentul acestui tip de dieta este de a contine sarcina glicemica prin limitarea aportului de alimente cu indice glicemic ridicat. Acest lucru duce adesea la excluderea unor legume și fructe. Această dietă a fost făcută populară de Montignac și, de asemenea, parțial adoptată în zonă și în South Beach, care combină indicele glicemic cu un profil bogat în proteine.

Folosit în domeniul clinic pentru managementul diabetului, are o dificultate practică de aplicare legată de incapacitatea indicelui glicemic, care este greu de interpretat și foarte variabil nu numai între alimente, ci și în funcție de compoziția mesei și la nivel global depinzând asocierile cu alţi nutrienţi. De asemenea, este punitivă pentru grupurile alimentare importante, cum ar fi fructele de exemplu, sau legumele, cerealele integrale, care în schimb ar trebui promovate și pentru pierderea în greutate.

Diete bazate pe genetică

Ele reprezintă o extindere mai științifică a conceptului de dietă a grupului de sânge, prin care sunt identificate profiluri genetice și alimente specifice pentru un anumit genotip sunt asociate cu acestea.

Nu există dovezi științifice care să susțină asocierea dintre grupa de sânge și nevoile nutriționale, dar nu există nici date care să susțină dietele genetice. Calea testării genetice pentru terapia dietetică de precizie este promițătoare, dar încă lungă.

Dieta mediteraneana

Este stilul alimentar tipic al țărilor din sudul bazinului mediteranean (Spania, Grecia și Italia) în anii 1950. Se compune în principal din legume și fructe, ulei de măsline, leguminoase, pâine, paste sau alte cereale. Sunt puține alimente de origine animală, dar de înaltă calitate.

Nu este o dieta de slabit, dar este cel mai studiat model alimentar si cel mai corelat cu incidenta mai scazuta a bolilor cronice degenerative si care asigura o imbatranire sanatoasa si longevitate. Evident, duce la pierderea în greutate doar dacă este adecvat din punct de vedere caloric nevoilor tale

Diete mixte echilibrate

Sunt planuri alimentare care includ atât alimente de origine vegetală, cât și de origine animală în proporțiile recomandate pentru prevenirea bolilor cronic-degenerative, folosind de obicei dieta mediteraneană ca model. De obicei pentru pierderea în greutate, regimurile de acest tip sunt structurate cu reținere calorică (hipocalorie echilibrată) care este mai mare cu cât pierderea în greutate care trebuie indusă este mai mare. Acestea sunt schemele la care să apelezi dacă vrei să slăbești la momentul potrivit și păstrându-ți în același timp sănătatea.

Sunt, în general, regimuri alimentare susținute de literatură extinsă. Cea mai cunoscută de acest tip este dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) creată și studiată pentru a reduce tensiunea arterială și colesterolul. Acesta este un plan de dietă bogat în fibre, cu niveluri medii de proteine ​​și niveluri mai mari de cereale integrale. La fel de interesantă este dieta New Nordic modelată pe dieta mediteraneană cu alimente și obiceiuri tipice națiunilor nord-europene. Deci mai presus de toate alimentele de origine vegetală, câteva alimente de origine animală, multe semințe oleaginoase, ulei de canola, cartofi, multe alimente integrale, fructe de pădure, pește din Marea Nordului și din lacuri.

Dieta vegetariana

Există diferite forme ale acesteia. În cele mai răspândite, sunt excluse doar carnea și peștele, rămânând alte derivate de origine animală precum ouăle și laptele. Este o dietă destul de echilibrată, care necesită totuși o oarecare atenție.

Alegerea acestei diete este în general legată de probleme etice sau de mediu. La adulți nu creează probleme deosebite, dar la individul în creștere sau în anumite condiții fiziologice precum sarcina și alăptarea, cu nevoi nutriționale crescute, este necesară o atenție mai mare și este indicat să profitați de sfaturile unui profesionist capabil să se dezvolte. un riguros si detaliat care poate evita eventualele deficiente.
4 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires


bottom of page